PADEL

Den nye folkesporten

Padel er en av svært få idretter som når en bred målgruppe, både når det gjelder alder og fysiske forutsettninger. En slik kombinasjon gir flere muligheten for å delta. Dette er en aktivitet som ikke krever forkunskaper og som er enkel og komme igang med.

HVA ER PADEL?

Padel kan beskrives som en mellomting mellom tennis og squash. Banen er 10m x 20m og omgitt av 3 meter høye glassvegger som man bruker i spillet. Den er delt på tvers med et nett, og man spiller alltid to mot to.

Padel er morsomt og svært enkelt å lære seg. Det er ikke nødvendig med erfaring fra lignende idrett. Alle som kan treffe en ball, vil kunne få noe ut av spillet. Padel kan spilles av alle, uansett kjønn og alder, og passer utmerket for den som vil forsøke noe nytt og annerledes, og for den som ønsker noe sosialt.

HVORDAN SPILLER MAN?

Regler

  • Man spiller helst to mot to. Du trenger rene innesko, ett godt humør og klær du føler dig behaglig i
  • Serven skal være underarmserve, dvs. ballen skal treffes i hoftehøyde (ikke høyere), og den må gå over nettet og treffe i serverruten
  • Linjene er bare i bruk ved serve, deretter bruker man hele banen
  • Ballen kan sprette i sidevegg eller bakvegg før man slår den tilbake til motstanderen. Man kan også selv slå ballen i glassveggene på sin egen halvdel for å få sendt den tillbaka.
  • Man kan ikke slå bollen direkte i motståndarnas vegg

 

Tap av poeng

  • Ballen spretter to ganger i bakken på din side
  • Ballen treffer en spiller
  • Ballen går i net
  • Ballen spilles direkte i motstanderens side- eller bakvegger. Ballen må alltid treffe banen først.
INFO
HISTORIEN

I begynnelsen av 1970 reiste den daværede spanske prinsen Alfonso de Hohenlohe til Mexico for å besøke sin venn Enrique Corcuera. Corcuera hadde bygd en mindre utgave av en tennisbane med 3 meter høye vegger på eiendommen sin. Sporten gikk ut på at man slo ballen i veggene, som i squash og den ble senere kjent som Padel.

Prinsen ble svært begeistret for den nye sporten. Da han kom hjem, gjorde han en del endringer i reglene for spillet og banens utforming, og bygde så sine 2 første padelbaner på sin klubb, Marbella Club, på Costa del Sol. Sporten ble raskt populær blant prinsens jetsett-venner, og i løpet av kort tid ble flere baner bygd.

En venn av Hohenlohe, den argentinske millionæren Julio Menditengula, så hvor populær sporten var blitt i Spania, og bestemte seg for å innføre den til Argentina. I løpet av noen få år lyktes han med å gjøre padel til en av Argentinas ledende sportsaktiviteter, med over 10 000 baner. Siden har padel spredt seg over hele verden, og er i dag en av verdens raskest voksende idretter. Padel er i dag stor i både Sør-Amerika og Sør-Europa, og vokser raskt i Nord-Amerika.
De mest aktive spillerne, 4 millioner, finnes i Argentina, og i Spania, hvor padel er den nest største idretten, finnes det 2,5 millioner utøvere. Det internajonale padelforbundet består av 19 medlemsland, og annhvert år arrangeres henholdsvis EM og VM.